Verouderde bedrijfslocaties? Zo transformeren ze naar toekomstbestendige werkruimtes
De vraag naar bedrijfsruimte groeit, maar de beschikbaarheid ervan is al een tijdje in de krimp. Met name in de logistieke sector, productie-industrie en high-tech maakindustrie is de ruimtenood groot. Een van de potentiële oplossingen is te vinden in leegstaande locaties. Ook wel brownfield genoemd; duizenden vierkante meters aan bedrijfspanden die leegstaan of niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Ze hebben meestal te kampen met verouderde bouwtechnieken, slechte energieprestaties of een inefficiënte indeling. In plaats van te slopen en opnieuw te bouwen, biedt herontwikkeling een duurzamer en economisch aantrekkelijker alternatief.
Herontwikkeling begint met een grondige analyse
Brownfield ontwikkeling is maatwerk, en elke succesvolle herontwikkeling begint met een diepgaande analyse:
-
Locatie en bereikbaarheid: Sluit de locatie nog aan bij de huidige marktbehoefte? Is er voldoende infrastructuur voor logistiek en transport?
-
Bouwtechnische staat: Is de bestaande constructie voldoende in condities om behouden te blijven, of zijn er ingrijpende renovaties benodigd?
-
Duurzaamheidspotentieel: Welke energiebesparende maatregelen kunnen worden geïntegreerd?
-
Flexibiliteit in gebruik: Is het pand modulair in te richten, zodat het geschikt blijft voor verschillende sectoren en bedrijfsmodellen?
Duurzaamheid als speerpunt van transformatie
Verouderde bedrijfslocaties komen meestal niet met de technologie en bouwtechnieken die hoognodige energiebesparingen opleveren. Ze staan dan ook vaak bekend om hun slechte energieprestaties. Een geslaagde herontwikkeling stelt een aantal facetten centraal, zoals het verbeteren van isolatie, energie-efficiëntie en het gebruik van circulaire materialen.
-
Energieneutrale renovatie: Neem zonnepanelen, warmtepompen en led-verlichting. Ze scoren hoog bij het verlagen van operationele kosten en dat maakt het aantrekkelijk voor potentiële huurders.
-
Groene daken en watermanagement: Regenwateropvang en groenvoorzieningen zijn voor de uitstraling, maar bieden ook tal van strategieën voor klimaatadaptatie.
-
Circulair bouwen: Materialen uit sloopprojecten kunnen worden hergebruikt, terwijl demontabele bouwtechnieken zorgen voor aanpasbaarheid in de toekomst.
Flexibele indelingen en slimme logistiek
De vraag op de markt is aan het schuiven naar bedrijfsruimtes die mee kunnen bewegen met de veranderende behoeften van ondernemers.
Verouderde bedrijfspanden kunnen bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger worden ingericht voor meerdere gebruikers of sectoren door het toepassen van modulaire wanden en aanpasbare plattegronden.
Een herontwikkelde locatie moet ook voldoen aan de moderne eisen voor transport en opslag. Betere laad- en loszones, slimme routing en efficiëntere parkeeroplossingen geschikt voor uiteenlopende sectoren, van productie tot distributie.
Van leegstand naar kansrijk vastgoed
Logistiek vastgoedontwikkelaar VWLD houdt zich bezig met toekomstbestendige bedrijventerreinen. Van nieuwbouw tot brownfield-ontwikkeling; de focus ligt op het transformeren van locaties en het verhogen van de kwaliteit en duurzaamheid. Kijk op https://vwld.nl/ voor meer over strategische logistieke vastgoedoplossingen, build to suit.