Bedwantsen en houtwormen te lijf: tips voor een ongediertevrij huis

Je kent het wel: je wordt ‘s ochtends wakker met jeukende bultjes of je ontdekt kleine gaatjes in je houten meubels. Bedwantsen en houtwormen kunnen een ware plaag vormen in huis. In dit artikel geven we je tips om deze vervelende beestjes te herkennen, bestrijden en voorkomen.

Herkennen van bedwantsen en houtwormen

Voordat je aan de slag gaat met bedwantsenbestrijding of houtwormen bestrijden, is het belangrijk om zeker te weten dat je met deze beestjes te maken hebt. Hieronder lees je hoe je bedwantsen en houtwormen kunt herkennen.

Signalen van bedwantsen in huis

Bedwantsen zijn kleine, platte insecten die zich voeden met bloed. Ze verstoppen zich graag in matrassen, beddengoed en kieren in de slaapkamer. Signalen van bedwantsen zijn onder andere kleine, rode jeukende bultjes op je huid en kleine bloedvlekjes op je lakens. Ook kun je een zoetige geur ruiken, die afkomstig is van de uitwerpselen van de bedwantsen.

Tekenen van houtwormen in houten meubelen en constructies

Houtwormen zijn larven van kevers die zich voeden met hout. Ze tasten vooral houten meubels en constructies aan, zoals vloeren en balken. Tekenen van houtwormen zijn kleine, ronde gaatjes in het hout, houtstof (boormeel) rondom de gaatjes en soms hoor je zelfs een knagend geluid.

Zelf bestrijden: doe-het-zelf tips

Heb je te maken met bedwantsen of houtwormen en wil je ze zelf bestrijden? Hier zijn enkele doe-het-zelf tips om deze beestjes te lijf te gaan.

Natuurlijke middelen tegen bedwantsen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om bedwantsen te bestrijden. Zo kun je gebruik maken van diatomeeënaarde, een fijn poeder dat de bedwantsen uitdroogt. Strooi dit rondom je bed en op plekken waar je de bedwantsen vermoedt. Een ander huismiddel is het gebruik van etherische oliën, zoals lavendel- of tea tree olie. Deze oliën hebben een afstotende werking op bedwantsen.

Houtwormen bestrijden met huishoudelijke producten

Om houtwormen te bestrijden, kun je gebruik maken van huishoudelijke producten zoals petroleum of wasbenzine. Breng dit aan op de aangetaste delen van het hout en de houtwormen zullen sterven. Let wel op dat je goed ventileert tijdens het gebruik van deze middelen, omdat ze schadelijke dampen kunnen veroorzaken.

Preventieve maatregelen voor een ongediertevrij huis

Voorkomen is beter dan genezen. Met onderstaande tips help je bedwantsen en houtwormen buiten de deur te houden.

Regelmatige inspectie en onderhoud van meubels en houtwerk

Controleer regelmatig je meubels, vloeren en houtwerk op tekenen van bedwantsen en houtwormen. Zorg ervoor dat alles goed schoon en droog is, want vochtig hout trekt houtwormen aan. Behandel houten meubels en constructies preventief met een anti-houtwormmiddel om de kans op een plaag te verkleinen.